Katter är underbara djur. De har härliga personligheter och de är fina att titta på. En del är även mycket roliga. En katt är ett mycket intelligent och självständigt djur men hur självständig den än må vara så är den mycket beroende av den familj som den bor hos.

Att skaffa katt bara sådär ska man aldrig göra. Det krävs lite planering och man måste tänka mer än en gång om man kan tänka sig att kunna ha den resten av dennes liv. När man har bestämt sig för att köpa en katt är det ett livslångt ansvar man tar på sig. Den där lilla söta kattungen kommer en dag att bli stor och en fullt frisk katt kan leva i 15 år. Ibland mer.

En katt kostar. Den ska ha mat. Försäkring och veterinärkostnader tillkommer förutom köpet av själva katten. Har ni katten inomhus behövs kattsand till toalettlådan och det kostar. Du måste vara säker på att du både har tid för din katt samt att du har råd till det ekonomiskt.

Många tror att man kan lämna en katt en längre tid på grund av deras självständighet men så är det inte riktigt. Minst två gånger om dagen måste den ha tillsyn. Man kan alltså inte bara lämna en katt och åka iväg på semester utan man måste ordna en kattvakt i så fall.

Sen är frågan om vilken ras du vill köpa. En del kräver mer tid än andra. En norsk skogskatt som får en lurvig päls till exempel behöver få sin päls kammad för att den inte ska få tovor. Det är inte alla katter som kan få ordning på sin päls själv.

Ska du inte avla på din katt kan kastrering vara ett alternativ för då mår katten som bäst, speciellt hankatter.

Innan du tänker köpa en katt så fundera igenom ditt beslut mycket noga!