Har man en raskatt så har man en katt med stamtavla vilken är utfärdad av ett förbund som är godkänt. Är det som så att man har en raskatt men ingen stamtavla så räknas katten som en vanlig huskatt. Skulle både hanen och honan vara av samma ras så kan man beställa stamtavlor för de kattungar som föds. De betraktas då som renrasiga. Skulle det vara som så att ni har en stamtavla på eran katt men råkat bli av med den så kan man beställa hem en ny. Detta gäller även om något skulle stå fel i stamtavlan.

Har du sålt en katt eller kattunge så ska ett ägarändringsintyg utfärdas. Detta ska ske senast 30 dagar efter det att en överlåtelse har skett.

Det finns uppfödare lite överallt i vårt avlånga land. Är du intresserad av att avla på din katt så ta reda på lite fakta om de olika förbunden som finns och vilka regler uppfödarna har. Att läsa på så mycket som möjligt och veta så mycket som möjligt innan man köper en katt eller avlar på den katt man har är alltid bäst för alla parter, inte minst för katten.

Köper du en raskatt så finns det olika klubbar som man kan vara med i. Där kan man få information om den ras man har. Man kan hämta information om vart man kan vända sig gällande veterinärer, kostnader och information om utställningar för sin katt.

Har man en raskatt så kan man ställa ut sin katt på olika kattutställningar. Man har möjlighet att vinna priser. På sådana utställningar så kommer man även i kontakt med andra som har samma ras som en själv, så man kan dela intresset med dem och ge varandra råd och dela erfarenheter med varandra. Det kan vara mycket givande för både ägare och katt!