Huskatten har flera namn. Förutom huskatt kan den även kallas för blandraskatt eller som många säger bondkatt. Har man en katt som inte har en stamtavla så är det dessa namn katten får. Det betyder att de inte är registrerade hos någon kattorganisation. Skulle det vara så att två renrasiga katter får en kull kattungar och de inte registreras så räknas inte dessa kattungar som renrasiga utan de blir huskatt, blandraskatt eller bondkatt.

Bondkatten är från början en nordafrikansk vildkatt eller en underart av vildkatten. Dessa djur kan ställas ut på olika kattklubbars utställningar och det blir då i deras egna klasser. De är dock uppdelade i korthåriga och långhåriga katter. De bedöms i kroppsbyggnad och hur deras temperament är. Sedan ser domarna till hur deras kondition är.

Kastrering av huskatt

Det finns flera organisationer som inte tillåter att det sker avel på huskatter. De vill att dessa katter ska kastreras. Varför organisationerna inte godkänner avel på huskatter är för att de vill minska antalet hemlösa katter. Det finns många katter som springer lösa ute i det fria och dessa brukar inte vara kastrerade. Det i sin tur innebär att det blir ännu fler hemlösa katter som då även till sist blir vilda katter.

En vanlig huskatt kan många tycka att de kan försöka klara sig bäst de kan ute i den fria naturen. Har man en raskatt som kostar lite mer så slänger man oftast inte ut dem på gatan eftersom man har lagt pengar på den katten.I undersökningar har det kommit fram att en vildkatts livslängd ligger på 2-4 år medan en huskatt som bor inomhus har en livstid på 12-14 år. Det är alltså stor skillnad på kattens livskvalitet. Skaffar man ett djur så har man ett ansvar. Man måste se till så att katten alltid mår bra!