Katter är underbara djur. De har härliga personligheter och de är fina att titta på. En del är även mycket roliga. En katt är ett mycket intelligent och självständigt djur men hur självständig den än må vara så är den mycket beroende av den familj som den bor hos.

Att skaffa katt bara sådär ska man aldrig göra. Det krävs lite planering och man måste tänka mer än en gång om man kan tänka sig att kunna ha den resten av dennes liv. När man har bestämt sig för att köpa en katt är det ett livslångt ansvar man tar på sig. Den där lilla söta kattungen kommer en dag att bli stor och en fullt frisk katt kan leva i 15 år. Ibland mer.

En katt kostar. Den ska ha mat. Försäkring och veterinärkostnader för chippning och vaccinationer tillkommer förutom köpet av själva katten. Har ni katten inomhus behövs kattsand till toalettlådan och det kostar. Du måste vara säker på att du både har tid för din katt samt att du har råd till det ekonomiskt. Även om själva katten är billig att köpa så måste man räkna med alla kostnader runt omkring.

Många tror att man kan lämna en katt en längre tid på grund av deras självständighet men så är det inte riktigt. Minst två gånger om dagen måste den ha tillsyn. Man kan alltså inte bara lämna en katt och åka iväg på semester utan man måste ordna en kattvakt i så fall.

Sen är frågan om vilken ras du vill köpa. En del kräver mer tid än andra. En norsk skogskatt som får en lurvig päls till exempel behöver få sin päls kammad för att den inte ska få tovor. Det är inte alla katter som kan få ordning på sin päls själv.

Ska du inte avla på din katt kan kastrering vara ett alternativ för då mår katten som bäst, speciellt hankatter.

Innan du tänker köpa en katt så fundera igenom ditt beslut mycket noga!

Skapa ett hem för din katt

När du bestämt dig för att skaffa katt så är det inte längre endast ditt hem utan även din katts hem. En katt tänker aldrig att den bor hemma hos dig utan din katt kommer att tycka att du bor hos den. För att din katt ska trivas i sitt nya hem så gäller det att ha tillbehör hemma som gör att katten mår bra. Beroende på om din katt är en ute eller innekatt så krävs det olika tillbehör i hemmet. En katt som ständigt är inomhus kommer att behöva någonstans att vässa sina klor, en klösbräda kan alltså vara på sin plats. Skulle din katt inte ha detta så kommer det tyvärr att bli dina möbler som drabbas. Katten måste även ha en toalett som den kan utföra sina sysslor på, annars kommer katten att hitta en egen toalett vilket kan bli vart som helst i huset.

Förutom de allra nödvändigaste sakerna så kan det även vara kul för en katt att ha lite leksaker i hemmet, speciellt om ni bara har en katt och att den dessutom är en innekatt. Alla katter behöver daglig stimulans vare sig de är inne eller utomhus.

Utöver detta så kommer din katt att behöva mycket av din tid som ägare. Att skaffa en katt för att sedan lämna den ensam hela tiden är ingen bra ide. Din katt kommer att må dåligt och det räknas även som djurplågeri. Innan du bestämmer dig för att skaffa katt är det därför viktigt att du vet med dig att du har tid för den. Självklart måste du kunna gå till jobbet och vara borta under dagen men det är då viktigt att du ger din katt mycket kvalitetstid när du väl kommer hem igen. Du får heller aldrig åka bort över en hel helg och lämna din katt ensam. Om du behöver åka iväg så får du antingen ta med dig din katt eller be en vän att ta hand om din katt under tiden som den är borta. Välj då någon som du vet tycker om katter och som kommer att ta sig lite tid att umgås med din katt när du är borta och inte bara ge den mat.