Raskatter

Det finns många fina raser att välja mellan. Innan du bestämmer dig för en raskatt är det dock viktigt att du läser på noga innan hur du ska hantera dessa. Vissa raser är enklare att ha att göra med än vad andra är. Beroende på vad du är ute efter och hur mycket tid och pengar du har att lägga på din katt så finns det massvis med alternativ. Nedan kan du läsa om några av dem.

Bengal

Här har vi en mycket nyfiken katt som är pigg och mycket aktiv. Den klättrar gärna och gör det utmärkt. Smidig och har som många av de vilda kattdjuren en så kallad smygande gångstil.

Pälsen på en bengal är tät och kort men mjuk. Den har en mycket vacker färg och mönster. Pälsen är skimrande och har ett glittrande intryck. Basfärgen går i toner av guld. Svansen är lång och kraftig. huvudet är runt med höga kindben. Ögonen på en bengal är stora och fina. Man kan se lekfullheten i en bengals ögon.

Brittiskt långhår

Detta är en stillsam, tystlåten, vänlig och tillgiven ras. Denna katt har ett brett huvud och är muskulös men kan tyckas se knubbig ut. Benen är runda och kraftiga och huvudet är brett, speciellt hos hanarna. Öronen på en brittisk långhår är runda och de sitter lite bredare isär än på många andra katter. De har även stora runda ögon som sitter lite bredare isär.

Pälsen är lång och tät. En brittisk långhår är tung och på grund av det så utvecklas den långsamt. Till skillnad från många andra katter blir inte denna katt färdigutvecklad förrän runt 3-4 års åldern.

Don sphynx

Denna katt är mycket tillgiven. Den lägger sig mer än gärna på axeln eller så lägger den sig bakom nacken på människan. Den gillar värme och sover gärna under ett täcke. Don sphynx är en nakenkatt. Den har alltså ingen päls och på grund av det så har den svårt att hålla sin kroppsvärme. Katten äter mycket och måste ha fri tillgång till mat. Då den inte har någon päls så behövs ingen pälsvård men i stället är det hudvård som gäller. På en nakenkatt kan man ibland känna att huden blir fet och kladdig och det beror på att denna ras producerar pälsolja. Katten behöver alltså bada regelbundet och naturligtvis så måste den få hudvård.

Kattuppfödning för raskatter

Har man en raskatt så har man en katt med stamtavla vilken är utfärdad av ett förbund som är godkänt. Är det som så att man har en raskatt men ingen stamtavla så räknas katten som en vanlig huskatt. Skulle både hanen och honan vara av samma ras så kan man beställa stamtavlor för de kattungar som föds. De betraktas då som renrasiga. Skulle det vara som så att ni har en stamtavla på eran katt men råkat bli av med den så kan man beställa hem en ny. Detta gäller även om något skulle stå fel i stamtavlan.

Har du sålt en katt eller kattunge så ska ett ägarändringsintyg utfärdas. Detta ska ske senast 30 dagar efter det att en överlåtelse har skett.

Det finns uppfödare lite överallt i vårt avlånga land. Är du intresserad av att avla på din katt så ta reda på lite fakta om de olika förbunden som finns och vilka regler uppfödarna har. Att läsa på så mycket som möjligt och veta så mycket som möjligt innan man köper en katt eller avlar på den katt man har är alltid bäst för alla parter, inte minst för katten.

Köper du en raskatt så finns det olika klubbar som man kan vara med i. Där kan man få information om den ras man har. Man kan hämta information om vart man kan vända sig gällande veterinärer, kostnader och information om utställningar för sin katt.

Har man en raskatt så kan man ställa ut sin katt på olika kattutställningar. Man har möjlighet att vinna priser. På sådana utställningar så kommer man även i kontakt med andra som har samma ras som en själv, så man kan dela intresset med dem och ge varandra råd och dela erfarenheter med varandra. Det kan vara mycket givande för både ägare och katt!

Är du inte intresserad av att skaffa en raskatt så finns det fullt med fina bondkatter i Sverige som bara väntar på att få ett hem.

No Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *