Man kan ibland se katter ute som är magra och smutsiga. De är förmodligen hemlösa och behöver tas om hand. Risken för att de har sjukdomar ligger nära till hands. Men det finns även hemlösa katter som ser fina ut. De har förmodligen inte varit hemlösa så länge och har inte hunnit gå ner i vikt. Ibland kan man stöta på en katt som följer efter en och jamar och pratar. Den gör allt för att söka kontakt. Det kan vara en katt som har ett hem men som inte hittar tillbaka till det hem den kom ifrån. Den kan även vara hemlös.

Så vad gör man? Jo man kan börja med att prata med grannar och vänner. Berätta om katten och se om man på detta sätt kan ge dig en ledtråd på var katten har kommit ifrån. Sätt upp lappar. Får du tag i katten så gå till närmaste veterinär. Den behöver förmodligen undersökas och kanske finns den med i deras register och kan hjälpa dig att hitta ägaren.

Vad kan ha hänt tro?

En katt kan tyvärr inte prata och kan då inte berätta vilket livsöde den haft. Den kan har blivit bortstött från andra katter i området. Är katten inte kastrerad så kan den drivas långt bort och den hittar kanske inte hem igen. En katt kan gå väldigt långt, speciellt om den alltså inte är kastrerad.

Släpper man ut en yngre katt så har denna inte samma revirkänsla som en vuxen katt har och villar därför lätt bort sig.

Som de flesta vet så är det många som skaffar sig sommarkatter. När semestern är över slängs katten ut och får klara sig bäst den kan. De får det inte lätt då.

En katt är ett självständigt djur och många tror att den klara sig själv. När det blir dags för att åka iväg på semester så får katten springa ute och klara sig själv.