Har man katt så finns det risk att de får sjukdomar eller råkar ut för olika parasiter. Det är därför alltid viktigt att man vaccinerar sin katt och har den försäkrad utifall något skulle hända eller om katten blir väldigt sjuk. Det är viktigt att man har koll på allt sådant nödvändigt innan man väljer att skaffa katt.

Fästingar

Fästingen kan man se på en katt om den har sprungit ute. Den är besläktad med kvalster och den finns i mer än hundra olika arter som är spridda över hela världen. Här i Sverige ser man fästingen oftast i Svealand och Götaland. Den trivs där det är fuktigt och det ska gärna vara lite skuggigt. När den vill hitta ett nytt offer så sitter den gärna på ett grässtrå som är någon dm från markytan. En katt blir inte smittad av borrelia eller andra sjukdomar som vi människor kan få av fästingar, de kan däremot bli sjuka av anaplasma bakterier som katten kan få via fästingbett. Det är därför viktigt att kolla igenom din katt efter fästingar så att dessa kan tas bort så snabbt som möjligt. Om du märker att din katt drabbas av feber, stelhet, slöhet eller aptitlöshet så bör du besöka en veterinär så snabbt som möjligt. Även om katten inte har haft någon fästing så kan detta vara symptom på något annat som katten inte mår bra av.
Bi, getingar och andra bett

En katt älskar när bin och getingar kommer. De tycker de är lite spännande. De brukar oftast drämma till getingen med tassen men kan råka få in den i munnen när getingen lever. Skulle det ske och getingen sticker katten i munnen så är det akut till veterinären som gäller. Men katten är ett intelligent djur så oftast brukar katten inse faran och låter bli dessa insekter.

Det finns även andra spännande djur som katter inte alltid kan låta bli. Huggormar är ett annat djur som din katt kan bli biten av när den är ute och leker. Oftast så är det ingen fara men det är ändå alltid bäst att åka in och kolla upp bettet hos en veterinär. Oftast så ser man att katten har blivit biten då det angripna området kommer att svullna upp ganska rejält.
Blir din katt attackerad eller biten av andra djur är det alltid bra att hålla koll på såret så att det inte blir värre eller infekterat. Även om det inte ser farligt ut till en början så är det alltid bättre att ha lite extra koll och kika en gång för mycket än att något tråkigt händer.

Skabb

En katt kan få skabb och öronskabb. Får en katt skabb så smittas inte ägaren. Upptäcks skabb i tid blir det lätt att få bukt på det men skulle katten börja klia och få öppna sår så att de blir variga tar läkningsprocessen lite längre tid.

Har man en innekatt är det vanligt att dessa kan få öronskabb. Som ägare måste man titta ofta i kattens öra för att se om de har fått öronskabb. Katten kliar sig oftast i öronen och när den gör det så har skabben gått långt ner i örat. När man tittar i en katts öra som har fått skabb så ser man en brun smet. Man kan ta upp lite på en tops och kan då se små bruna kulor. Det är lätt att få bukt med öronskabb. Man går till veterinären och de skriver ut medicin.

Mask

Mask drabbar främst utekatter. Bandmask heter den typ av mask som katter kan bli drabbade av och de får i sig dessa genom att äta fisk och möss. Du kan inte bli smittad av bandmask via din katt och din katt kan heller inte smitta andra katter, denna mask överförs endast genom det råa kött som katten äter när den fångar smådjur ute i naturen. De kan även drabbas av Spolmask som i sin tur kan smitta via avföringen då det oftast finns ägg i denna. Risken att en människa ska smittas av denna typ av mask är dock väldigt liten då det krävs att du på något sätt ska råka få i din av din katts avföring.

Du märker oftast att din katt har mask genom att pälsen förlorar din glans och att katten går ner i vikt. Masken kommer även att synas i kattens avföring och det kan även hända att katten kräks upp mask. Det bästa är att avmaska din katt regelbundet om du vet med dig att din katt är ute och jagar. Risken att din katt drabbas av mask är väldigt stor och det är antagligen något som din katt kommer att drabbas av flera gånger under sin livstid. Skulle avmaskningen av någon anledning inte hjälpa så bör du kontakta din veterinär. Det kan då handla om någon annan typ av mask som denna behandling inte hjälper mot.