Amaranti.

Behandling för katter

Det är klokt att vara förberedd på en olycka och veta vad man ska göra. Men hur behandlar du din katt mot skador? Här diskuterar vi värdefulla husgeråd, råd beroende på olika omständigheter och när du ska ta din katt till veterinären.

Perfekt för att hålla hemma med ditt husdjur

Vissa saker är användbara att ha i huset. Förvara allt på en anvisad plats, se över det en gång om året och byt ut allt som har blivit föråldrat.

Självhäftande tejp, som Vetrap eller Sticky Blind. Vid akut blödning fungerar det bra nära sårkanten eller som tryckförband.

Febertermometer; medeltemperaturen är ca. Du bör ta en katts temperatur rektalt vid 38–39 grader.

Gärna i rullbomull.

Före bandage av sår appliceras kompresser.

Använd koksaltlösning för att rengöra sår och ögon.

Format/mästare, gips

Sax för att klippa bandagematerial eller päls.

Halsband för att hindra katten från att bita bandage eller slicka sår. Att använda halsband eller nosparti under en kortare period kan också vara fördelaktigt om du behöver hjälpa katten med en obehaglig uppgift. Det kan fungera som ett försvar för både dig och målregionen.

Katters probiotika (bra tarmbakterier).

Flytande ersättningar kan köpas som pulver i påse från veterinär, apotek etc.

Schampo eller en lösning innehållande klorhexidin för rengöring.

24-timmars veterinärklinikens telefonnummer finns i närheten.

Situationsspecifika råd

Katten konsumerade ett olämpligt föremål.

Du bör ringa veterinären omedelbart om du tror att katten har fått i sig något som potentiellt kan skada eller blockera tarmarna, såsom trasa, handskar, strumpor, en pipleksak, öronproppar, snöre eller tråd (med eller utan nål), stenar , plastpåsar, tamponger, bindor eller liknande föremål. Beroende på vilken typ av föremål katten fick i sig, kan det vara nödvändigt att försöka framkalla kräkningar. Veterinären använder ett specifikt kräkmedel för att hjälpa till med detta. UPPMÄRKSAMHET! Genom att använda salt eller andra naturläkemedel för att framkalla kräkningar hos katten riskerar du att förgifta djuret, vilket kan vara dödligt. Det är viktigt att komma till kliniken en gång eftersom ju längre det har gått sedan katten fick i sig föremålet, desto mindre sannolikt är det att den kommer att kunna kräkas upp med kräkmedel (försöker övertala katten att kräkas av saker som t.ex. senap eller snus fungerar sällan).

Veterinär krävs också om katten ätit något du vet (eller tror) kan vara farligt, såsom choklad, lök, liljor, andra dödliga växter, rengöringsmedel, mediciner eller liknande. Om katten redan är sjuk av vad den ätit, ring närmaste öppna veterinärmottagning och be om en tid för undersökning. Ta med dig kattens matpaket. Detta kommer att göra det möjligt för veterinären att ge korrekt vård snabbare. Försök att inte tvinga katten att kräkas; vissa ämnen (som vissa rengöringsprodukter) kommer att skada katten betydligt mer om den gör det efter att ha konsumerat dem.

Bekämpa

Du riskerar att drabbas av allvarliga skador om du försöker bryta ett slagsmål mellan katter eller andra djur med dina bara händer. Försök istället att distrahera eller avleda djuren, spola dem eller göra något liknande.

Se en veterinär omedelbart om katten är skadad, till exempel om den har svårt att röra sig eller resa sig, har svårt att andas, blöder kraftigt, verkar ha mycket smärta eller beter sig chockad och svår att nå ( ring gärna på vägen till veterinären så att mottagningen hinner förbereda sig för att ta emot dig på bästa sätt). Om katten blöder kraftigt, försök att applicera något rent på såret och förbinda det skadade området på kroppen, till exempel ett bandage. Bär katten om du kan och håll den så stilla som möjligt.

Om katten inte verkar mycket skadad, kontrollera hela kroppen för sår och bada den ordentligt. Om katten är orolig eller har ont, använd halsband så att du kan undersöka katten utan att riskera att bli biten. Om du upptäcker mer än grova sår, bör du konsultera en veterinär om snittet är längre än 1 cm, djupare än några millimeter (genom huden), över en led eller om något sitter fast i såret. Om inte, att använda ett halsband, tvätta såret med tvål och vatten och se till att katten inte slickar brukar det räcka. Boka tid hos en veterinär för hjälp om du märker att ett bettsår expanderar eller kvarstår trots att det är städat.

Hälta och frakturer

Det rekommenderas att gå till öppen veterinärmottagning för akutvård om katten är slapp (inte alls vill stödja benet), verkar ha mycket besvär eller om benet är synligt brutet. Om benet är brutet, försök att stabilisera det genom att sätta bomull och andra material, såsom tejp, runt benet (t.ex. en ren blompinne eller liknande). Lägg gärna på snygga, blöta kompresser på såret innan du lägger på bandaget om frakturen är öppen (öm i huden över frakturen).

Hälta och frakturer

Det rekommenderas att gå till öppen veterinärmottagning för akutvård om katten är slapp (inte alls vill stödja benet), verkar ha mycket besvär eller om benet är synligt brutet. Om benet är brutet, försök att stabilisera det genom att sätta bomull och andra material, såsom tejp, runt benet (t.ex. en ren blompinne eller liknande). Lägg gärna på snygga, blöta kompresser på såret innan du lägger på bandaget om frakturen är öppen (öm i huden över frakturen).

Försök att känna lem din katt haltar på om den inte är så hemsk att du behöver akut hjälp. Börja till exempel vid tassen och arbeta dig uppåt. Undersök fotkuddarna, huden i och runt klornas veck (nagelband), varje nagel, tårna, området runt lederna, musklerna etc. med stor uppmärksamhet. Klipp av pälsen runt såren och tvätta dem med tvål, vatten, klorhexidinschampo eller lösning (schampot måste sitta i 10 minuter för bästa effekt). Det är ofta tillräckligt att tvätta kattens halsband ordentligt 1-2 gånger om dagen om såret är ytligt och katten inte är alltför störd. I vissa fall kan det vara effektivt att lägga på ett tassbandage (se nedan) för att hålla skadan ren.

Applicering av tassbandage:

Klipp av några stoppningstrådar av bomull eller polyester och lägg dem mellan tårna.

Lägg lite bomull eller vaddering på benet och linda det hårt runt tassen (över karpalleden “framknä” på frambenet eller hasen på bakre benet).

Linda självhäftande tejp runt tassen och benets fram- och baksida.

Linda in benet i det självhäftande bandaget när du fortsätter. Se till att bandaget är ordentligt vadderat över hasen innan du applicerar det på en baktass. För att förhindra tryckskador och stas, dra inte för hårt.

Kloskada

Försök att se ordentligt på klon och nagelbasen om du ser att katten har en skadad klo. Undersök gärna varje klo; Det är typiskt för katter att skada flera klor samtidigt. Om hela klon har tagits bort kan det räcka med dagligt bad med tvål och vatten, krage och binda på tassen som byts varje dag de första dagarna (se separat bild och beskrivning för tassförband). Du behöver vanligtvis en veterinärs hjälp om du inte får undersöka och tvätta tassen om det finns klosplitter, om klokapseln är felinriktad eller om något av dessa tillstånd finns. Sällan är kloskador så allvarliga att du behöver kontakta för att få hjälp direkt, skaffa katten ett halsband för att förhindra slickning och boka en tid till nästa dag.

Eksem och utslag

Anta att din katt då och då får utslag på kroppen men i övrigt ser frisk och nöjd ut. Du kan prova att bada den med klorhexidinschampo och bära halsband för att förhindra att katten slickar utslagen. Du kan använda klorhexidin för att tvätta regionen lokalt om det bara är i mindre skala. Det är nödvändigt att ringa veterinären om utslagen inte försvinner, om de blir värre eller om katten uppträder mycket upprörd.

ögonskada

Det kan vara utmanande att skilja mellan mindre allvarlig “ögoninflammation” och akut, djupt liggande ögoninflammation på grund av ögonskadornas komplicerade natur. Det finns dock särskilda omständigheter där det alltid är tillrådligt att ringa veterinären omedelbart:

Om kattens öga har plågsamma smärtor och det inte öppnar sig alls, eller om du inte får titta.

Om du inte kan se in i kattens öga (dvs. inte kan se vilken färg kattens ögon har) eller märker att kattens pupiller är olika stora.

Om du ser blod rinna ut ur ögat finns det blod inuti ögat.

Om katten plötsligt ser ut att bli blind.

Det är viktigt att ta på sig ett halsband för att förhindra att katten skadar ögat ytterligare när den transporteras till veterinären.

Börja med att rengöra ögonen med koksaltlösning och droppa med tårarsättning i några dagar om kattens ögon rinner mer än vanligt men i övrigt verkar obesvärade. Boka gärna ett videosamtal med veterinären för att få reda på hur akut det är. Det är dags att boka tid för en fysisk undersökning av en veterinär om mindre symtom kvarstår eller förvärras.

Diarré och kräkningar

Katten behöver hållas tyst och utvilad om den är sjuk. Se till att den har obegränsad tillgång till vatten (rehydrera gärna genom att tillsätta elektrolyter för att kompensera för saltförlusten). Du kan vänta några timmar innan du matar katten om den kräks mycket. Efter det rekommenderas det att ha en mild kost med små lättsmälta mängder och att ta tillskott av friska bakterier. Det är dags att ringa en veterinär om katten blir upprörd, inte kan hålla nere något, kräks blod eller har blod i avföringen.

Betrodd av partners som

client4.png
client3.png
client05-1.png
client01.png
client2.png

Bill Dana

“Jag hade hört att kattträning var svårt. Jag var beredd på det. Inte alls. Två dagar senare var jag redo att gå.”

Vårt uppdrag

the-lucky-neko-2JcixB1Ky3I-unsplash
photo-1548366086-7f1b76106622.jpeg