Amaranti.

Hur man känner igen smärta hos katter

Katter är mästare på att dölja smärta och obehag. De kommer inte att klaga eller uppmärksamma problemet som en mänsklig vilja. Som ett resultat kan katter drabbas av en åkomma under lång tid innan vi märker att något är fel.

Lyckligtvis finns det andra signaler som kan berätta för oss att vår katt har ont. Som kattägare är det viktigt att vi lär oss hur vi ska läsa vår katts kroppsspråk och beteende så att vi snabbt kan känna igen smärta och få lämplig hjälp.

Varför döljer katter smärta?

Att dölja smärta och obehag orsakade av skada eller sjukdom är naturligt kattbeteende. Denna instinktiva reaktion är en del av kattens överlevnadsstrategi. I en vild kattkoloni förlorar en svag katt status och makt. Detta innebär att den svaga katten måste överleva på mindre mat, måste ge upp de bästa jaktmarkerna och dricksplatserna. Katten kommer att jagas bort från de säkraste sovplatserna. Starkare katter i kolonin utgör ett hot mot dess överlevnad. Detta är en anledning till att katter döljer svaghet.

En annan anledning till att katter döljer smärta har att göra med deras matmönster. Katter måste äta varje dag. Vilda katter måste jaga varje dag. Även när de är sjuka eller har ont måste de fortfarande jaga för att säkerställa sin överlevnad. Eftersom våra huskatter är ättlingar till vilda katter visar de samma beteende.

Känn din katts normala beteende

När katter blir sjuka eller när de upplever smärta kommer de att visa subtila eller ibland drastiska beteendeförändringar. De kan till och med anta ett helt nytt beteende.

Ofta märker inte kattägare att något är fel förrän kattens beteende förändras så drastiskt att det blir störande. Katten agerar till exempel plötsligt aggressivt eller börjar göra sina affärer utanför kattlådan. Även då tror vissa ägare att deras katt bara utagerar sig – beter sig illa. Oftare än inte associerar de dock inte kattens beteende med obehag.

Beteendeförändringar associerade med olika typer av sjukdomar eller smärta kan skilja sig åt hos katter individuellt. På samma sätt kommer inte alla katter som lider av ett visst tillstånd att visa samma beteendeförändringar. Vi behöver skilja på förändringar i normalt beteende och helt nytt eller onormalt beteende.

Förändringar i beteende 

Förändringar från normalt beteende kan innefatta att vara

  • mindre lekfull
  • mer tillbakadragen
  • mindre ren (förändringar i normalt pälsbeteende, vilket kan leda till att pälsen mattas och “filtas”)
  • mindre aktiv
  • mer tillbakadragen
  • äta och/eller dricka mindre
  • sova mindre (eller andra förändringar i din katts sovmönster)

Exempel på nytt eller onormalt beteende kan vara

  • ständigt sökande efter uppmärksamhet
  • sprutning inomhus
  • gör sin verksamhet utanför kattlådan
  • morrande eller väsande
  • oroligt beteende
  • konstant skötsel (särskilt om skötseln är koncentrerad till ett ställe, vilket kan vara där det gör ont, eller nära där det gör ont om katten inte kan nå)
  • visar mer aggressivitet mot människor eller andra husdjur
  • undvika fysisk kontakt
  • rastlöshet
  • attackerar matskålen, vilket kan tyda på tandproblem
  • ökad känslighet för buller
  • frekvent spinnande utan anledning (när en katt spinner med morrhåren bakåt, visar den inte belåtenhet utan rädsla eller smärta)

Kom ihåg att den här listan inte är definitiv. Varje förändring i beteende kan potentiellt signalera sjukdom eller smärta.

Förändringar i kroppsspråk och hållning

Förändringar i kroppsspråk och hållning är ett annat sätt för kattägare att känna igen potentiella problem. Precis som människor visar obehag genom ansiktsuttryck, kan katter verka oroliga eller deprimerade. Ibland kan en katt krypa ihop sig i ett hörn eller under ett bord eller en säng. Detta kan vara ett tecken på smärta eller sjukdom, eller på allmän ångest.

En förändring i din katts hållning kan ge dig en ledtråd om var orsaken till obehag finns. En katt som håller huvudet eller öronen vända i sidled lider troligen av öronvärk. På samma sätt kan en katt som håller ryggen krökt lida av antingen ryggvärk, artrit eller buksmärtor.

Även pälsen kan berätta om din katts hälsa. En frisk katt har slät päls. Päls som står på ända eller verkar tovig kan peka på fysisk smärta såväl som känslomässiga problem som stress och ångest.

Behandla smärta och ta hand om en sjuk katt

Så fort du märker smärta eller obehag bör du ta din katt till din holistiska veterinär – ju förr desto bättre. Långvarig smärta kan få allvarliga konsekvenser för din katts välbefinnande. Långvarig smärta orsakar stress som allvarligt kan försvaga din katts immunförsvar. Långvarig smärta kan också resultera i neurologiska förändringar med långtgående konsekvenser som okänslighet för smärtstillande medel, bestående smärta även när orsaken inte längre finns där och intensiv smärta vid fysisk kontakt.

När man tar hand om en sjuk katt är det viktigt att ha en varm och säker viloplats. Det är mänskligt att vilja trösta sin katt, men det är mycket bättre för din katts välbefinnande att få lite lugn och ro. Låt din katt ta initiativ till fysisk kontakt.

Om din katt har problem med att gå, se till att lägga ner extra kattlådor med låga kanter. Tillför också mycket dricksvatten. Om din katt är nästan orörlig, placera en matskål nära viloplatsen, men begränsa inte din katts aktivitet i onödan. Katter gillar också höga gömställen även när de är sjuka. Se till att favoritplatserna kan nås genom att använda en pall eller smala träplankor. Du kanske måste vara kreativ här.

Vi kattälskare vet hur svårt det kan vara att känna igen smärta eller sjukdom hos våra kattvänner. Först när vi vet vad som är “normalt beteende” för vår katt kommer vi också att märka när någon förändring sker. Och det är värt att veta.

Betrodd av partners som

client4.png
client3.png
client05-1.png
client01.png
client2.png

Bill Dana

“Jag hade hört att kattträning var svårt. Jag var beredd på det. Inte alls. Två dagar senare var jag redo att gå.”

Vårt uppdrag

the-lucky-neko-2JcixB1Ky3I-unsplash
photo-1548366086-7f1b76106622.jpeg