Amaranti.

Varför sladdrar katter?

Precis som hundar kan katter dregla. Mängden kan variera, allt från några droppar vid olika perioder till kontinuerligt droppande eller strömmande dregla. Katten dreglar av en mängd olika orsaker, som också är många. Det är inget fel på din katt alls. Det är inte nödvändigt för katten att vara sjuk, skadad eller förgiftad; det kan helt enkelt vara helt ofarligt.

Lär dig om din katt

Det skulle hjälpa om du alltid sökte efter dina djur som djurägare som en vanesak. Med andra ord bör du ge djuret en gång om dagen och känna efter eventuella ömma fläckar, svullnad, heta fläckar eller klämningar. Sedan kan du undersöka djurets öron, näsa, mun, öron och rygg. Tänk på tassarna och klorna. Om det är ett djur, håll utkik efter sår, andra skador, fästingar och andra skadedjur. Det tar ungefär en minut att vänja sig vid att utföra denna kontroll, men till en början är det bäst att vänja katten vid din hantering och noggranna inspektion gradvis. Börja den här träningen så fort du får hem din kattunge, eftersom det kommer att göra det lättare för dig att ta hand om din katt och mindre komplicerat för katten att hantera om du någonsin behöver ta den till veterinären. Observera också djurets beteende. Förändringar i personlighet eller beteende kan vara tecken på att något är avstängt. Det är viktigt att ta reda på problemet om katten börjar dregla utan någon uppenbar anledning och aldrig har gjort det under liknande omständigheter.

Vad ska du tänka på om du tror att katten kanske inte mår bra?

När ditt husdjur gosar med några katter kan de dregla lite. Det finns ingen risk; du behöver inte oroa dig om katten dreglar medan den kelar. En katt utan tänder kan slarva och ha en utstående eller lutande tunga. Det finns ingen anledning att få panik om du vet att katten dreglar ofta och inte har några tänder. När något blir onormalt är det värt att kontrollera. Men hur kan du ta reda på varför det dreglar? Genom att använda följande checklista och uteslutningsmetoden kommer du att kunna diagnostisera katten mycket snabbare om du måste ta katten till kliniken.

När katten dreglar, gör en lista.

Ser katten ut att vara skadad eller ha en fraktur? Är det något blod på den? Om katten droppar blod eller om du misstänker ett käkbens- eller skallfraktur ska du omedelbart ringa en veterinär för att få hjälp.
Är katten inne eller ute? Kan något utomhus ha ätits av det? Har du några potentiellt påtuggade dödliga växter inomhus?
Vilken månad är det på året? Under semesterperioden är många inomhusväxter skadliga för husdjur. För att se om dina julblommor har blivit uppätna, kolla dem.
Äter katten normalt, eller föredrar den att inte konsumera hårdfoder som torrfoder? “Klamrar” det med tänderna eller uppvisar det några tecken på munirritation? Kontrollera att kattens tunga och området under den verkar normala och att ingenting har fastnat i halsen eller munhålan. Små ben från fåglar eller fiskar kan fastna i tänderna eller munnen.
Hur ser kattens tänder ut? Har de mycket tandsten eller missfärgning? Märker du några spruckna eller lösa tänder? Hur ser tandköttet ut? Finns det några klumpar som verkar oroande?
Är kattens mun en otäck lukt? Hur är det övergripande läget? Verkar katten dåsig och febrig?
Katten verkar gammal. Om din katt är äldre och dreglar på grund av njursjukdom eller en tumör, skulle det vara bättre att låta dem sova lugnt.

Har du undersökt kattens mun och konstaterat att allt ser ut i sin ordning? Ta kattens temperatur och undersök möjligheten att den har förgiftats av något om det inte finns några främmande föremål, uppenbara frakturer eller abnormiteter i kattens tillstånd. Om katten tycker om att äta grodor, paddor och sniglar kan den ha blivit förgiftad av detta. Det kan dregla och till och med skumma under en tid, upp till resten av dagen, men det kommer förmodligen att studsa tillbaka relativt snabbt. Katter som konsumerar för mycket kattmynta kan också dregla överdrivet. Du bör genast ringa veterinären om du ser något konstigt för att förhindra ytterligare skador på katten.

Dregel och FORL/TR hos katter

Feline Odontoclastic Resorptive Lesions är ett tillstånd som får katter att dregla. Eftersom det kan påverka mer än bara katter, är det nu känt som Tooth Resorption, ett annat namn för karies. Av denna anledning förkortas villkoret FORL/TR.

Enligt studier är det en utbredd sjukdom som drabbar 30 % av katterna. Både byggare och nedbrytare utgör cellerna i och runt tänderna som arbetar med att reparera och återväxa benvävnaden. Tänderna försämras inifrån och ut när de försämrade cellerna är mer aktiva än de ingående delarna. Detta tyder på att sjukdomen vanligtvis inte upptäcks förrän efter en ganska lång period när djuret är så obekvämt att det inte kan äta, när tänder tappas eller går sönder eller när saliv klumpar sig i munnen. Ofta resulterar tillståndet i ett hål i tandhalsen, som tandköttet försöker dölja och skydda genom att dra uppåt lite. Under narkos ska kattens tänder och käkar röntgas vid misstanke om FORL/TR. Efter att ha tagit bort infekterade tänder krävs regelbundna inspektioner för att upptäcka eventuella nya angrepp. En katt med detta tillstånd kräver vanligtvis flera behandlingar, och det kan vara nödvändigt att ta bort ytterligare tänder en i taget.

Växter som är skadliga för katter

växter med ett giftigt stick
arter av Dracaena
Hyacint
Semesterros
palm en kotte
Körsbärskorall
Lysimachia av dalen
Lilja blommor
Mistel
Oleander
Påskliljor (särskilt löken) (särskilt löken)
Ängelns trumpet

färre skadliga växter för katter

Amaryllis\sAnemone\sAzalea\sIris

Katt-irriterande växtsaft

Växterna som listas nedan kan irritera katter och få dem att dregla.

Call of the calm Gold vine, flitiga Lisa
Rosenkalla prickigt blad

Växter som är säkra för katter

Det kan vara fördelaktigt att ha växter som inte skulle vara farliga för katten att gnaga på eftersom katter gillar att tugga på växter. Håll dina dödliga växter utom räckhåll för katter och ersätt dem med några ofarliga växter som katten inte har något emot om de slår. Trots sitt namn är ampellily ett relativt säkert livsmedel att tugga på och kan konsumeras i stora mängder. När en faller, plockar du upp nästa och lägger den fallna åt sidan för tillväxt. Bananväxter, väldoftande vinstockar, fredsgrönsaker, förmakspalmer, gerberor, gyllene palmer, julkaktusar, kattsvanskaktusar, novemberkaktusar, porslinsblommor, orkidéer, rosensprayer, pärlhyacinter, solrosor, spjutormbunkar, tuppkamar, venusflugfällor, väderkvarnpalmer och groblad är andra växter du kan ha. Det finns många andra säkra växter; du kan alltid fråga din grannskapsträdgårdsmästare vilka som är bäst eller sämst för kattägare och deras kattvänner.

Äntligen en dreglande katt.

Det är utmanande att ge ett direkt svar på ämnet varför katter dreglar utan att studera katten. Vi rekommenderar att du läser denna manual och går igenom vår checklista som ett första steg. Du bör ta din katt till veterinären om du fortfarande är osäker på orsaken till dreglingen.

Betrodd av partners som

client4.png
client3.png
client05-1.png
client01.png
client2.png

Bill Dana

“Jag hade hört att kattträning var svårt. Jag var beredd på det. Inte alls. Två dagar senare var jag redo att gå.”

Vårt uppdrag

the-lucky-neko-2JcixB1Ky3I-unsplash
photo-1548366086-7f1b76106622.jpeg