Amaranti.

Är din kattunge en av sin egen ras?

Inom ramen för det fysiska utseendet tillåter majoriteten av kattrasstandarder att en mängd olika ögonfärger, hårfärger och pälsmönster är acceptabla. När du försöker ta reda på vilken ras av katt du har genom att läsa om de olika färgerna och mönstren som varje typ av katt kan komma i, kan detta göra det mer komplicerat än det behöver vara. Om du har en enorm tabby med långt hår och läser att Maine Coons kan komma i det mönstret, betyder det inte att du automatiskt har en Maine Coon. Likaså, bara för att din katt är svart med gyllene ögon betyder det inte att du har en Bombay. Blandraskatter är bara katter som kommer från flera olika raser och kan ha vilken färg, mönster eller pälslängd som helst. Huskatter kan komma i praktiskt taget alla mönster man kan tänka sig.

Jämförelse av huskatter vs renrasiga katter

De allra flesta katter som bor inne är inte av ren ras; snarare kategoriseras de som antingen korthåriga, medelhåriga eller långhåriga tamkatter. Å andra sidan betyder det inte att du aldrig kommer att stöta på en raskatt eller att din katt inte kan vara en ren ras.

Enligt The Cat Fanciers Glossary är en renrasig katt som är av en enda genetisk linje “en katt vars förfäder alla är av samma ras, eller vars härstamning inkluderar korsning som är tillåten enligt rasstandarden, anses vara av den En renrasig Bombay-katt kan till exempel också ha burmesiska katter i sina anor någon gång.” Innan en katt legitimt kan hänvisas till som en renrasig, måste dess stamtavla valideras av en rasregistrering för katter för att fastställa dess härstamning.

Namnet på den amerikanska korthåriga kattrasen var tidigare den inhemska korthårsrasen. Namnet ändrades dock för att bland annat förhindra förväxling med andra kattraser vars historia är okänd. Om inte avelshistoriken är känd, kan en korthårig tamkatt inte kallas en amerikansk korthårig katt eftersom den inte har den krävda härstamningen. Trots att det verkar vara en, kan en korthårig tamkatt inte kallas en amerikansk korthårkatt.

Tamkatter

Huskatternas historia är omfattande, och det finns inget enkelt sätt att beskriva dem alla i en mening. Genetiken, kosten och vården som en huskatt får kan alla spela en roll för att avgöra om det kommer att vara en stor, liten, knubbig eller mager katt. Deras päls kommer i en mängd olika nyanser och mönster, inklusive nyanser av svart, vitt, grått, orange och alla andra färger däremellan. Tabby, calico, sköldpadda och smoking är bara några exempel på de mönster som kan hittas på rockar.

Tamkatter är den mest populära sorten av katter runt om i världen. Dessa katter kan ha en okänd härstamning som består av flera olika raser av katter med en mängd olika pälsfärger och mönster. Katter med olika pälsmönster och färger tenderar att ha egenskaper som skiljer dem från andra katter och omnämns ofta av dessa färger och mönster, trots att de inte är officiellt olika raser.

Calico Cats

Calico-katter, ibland kända som sköldpaddsskal-och-vita katter, finns i en mängd olika nyanser, allt från ljust orange (som mer exakt kallas “röd”), vit och svart till mer dämpad lin, blågrå , och vitt. Inom området för kattgenetik kallas denna variation för “utspädd kaliko”. Du kommer aldrig att hitta två calico-lappar som är identiska med varandra, så de olika mönstren på dem är nästan lika unika som snöflingor. Calicos är praktiskt taget alltid honor, och en och annan hane som ses är nästan undantagslöst steril.

Perser, Manx, Maine Coon och Scottish Fold är bara några av de rena katterna som kan ha ett kalikomönster på sina pälsar.

Tabby kattungar

Om katter som hålls som husdjur är den mest populära typen av katter, så har tabbykatter det vanligaste mönstret av pälsfärgning. Tabbys kan ha ränder, virvlar, virvlar, prickar eller streck på pälsen, och dessa mönster är tillåtna i rasstandarderna för mer än ett dussin olika erkända kattraser. Deras nyanser kan variera från ljust rött till ljust krämfärgat, såväl som svart, blått, silver, brunt och brunt. Den underbara “M”-formen som är centrerad på pannan på tabbykatter, precis ovanför ögonen, är ett av de mest igenkännliga märkena på dessa katter.

Kattungar Med Sköldpaddsrockar

Tortoiseshell-katter, ibland kallade torties, finns i en mängd olika färger som inkluderar rött och svart, såväl som utspädningar av dessa färger. Dessa utspädningar resulterar i ljusare nyanser av rött, såsom krämer, såväl som ljusare nyanser av svart, såsom blått och mjukt grått, och brunt. Det finns två distinkta sorters färgmönster som kan hittas på sköldpaddsskal: brindled och vävda och lappade. Sköldpaddsskal kan också ha lappar som har ett tabbymönster, vilket lägger till ett tilläggtionella lager av komplexitet till situationen. Kom ihåg att en katt anses vara calico om den har något vitt på sig, därför om du inte är säker på om du har ett sköldpaddsskal eller en calico-katt, är tumregeln att en katt med något vitt på sig är en calico .

Cornish Rex och Japanese Bobtail-katter, som båda är rena raser, har potential att ha pälsmönster av sköldpaddsskal.

Smokingkatter

Denna färgning av katter är precis vad det låter; de har ett svartvitt mönster. Majoriteten av en smokingkatts kropp är svart, men bröstet, fötterna, benen och ansiktet är alla markerade med vitt. Tamkatter eller katter av rena raser, såsom Devon Rex, Maine Coon, Persian, Cornish Rex eller Manx, kan födas upp för att ha ett smokingmönster.

Unika kattraser

Vissa rena kattraser har utmärkande egenskaper som skiljer dem från andra kattraser och huskatter i allmänhet. Vissa kattraser föds med brist på päls, en vågig struktur på pälsen, inkrossade ansikten, vikta öron och en mängd andra egenskaper. Om du kan ignorera skillnader i pälslängder, färger och mönster, kommer du att märka att huskatter alla har ett något liknande utseende. De har jämförbara kroppsstrukturer, huvudformer och öronformer. Å andra sidan, om du skulle rada upp flera katter av samma ren ras bredvid varandra, skulle du märka att de ser ganska olika ut från varandra.

Betrodd av partners som

client4.png
client3.png
client05-1.png
client01.png
client2.png

Bill Dana

“Jag hade hört att kattträning var svårt. Jag var beredd på det. Inte alls. Två dagar senare var jag redo att gå.”

Vårt uppdrag

the-lucky-neko-2JcixB1Ky3I-unsplash
photo-1548366086-7f1b76106622.jpeg